Sprušanského inscenácia Ženby v DJZ je príležitosť pre hercov

31.01.2008 Prešov

Prešov 31. januára (TASR) - Inscenácia hry ruskej klasiky Ženba na scéne Divadla Jonáša Záborského (DJZ) v Prešove je v interpretácii hosťujúceho režiséra Svetozára Sprušanského v prvom rade príležitosť pre hercov.
Sprušanský na dnešnej tlačovej konferencii po generálke predstavenia, ktorého premiéra sa uskutoční v piatok 1. februára, práve vyspelosťou umeleckého súboru DJZ komentoval svoje rozhodnutie prijať ponuku a režírovať inscenáciu v DJZ. Od začiatku bol presvedčený, že to bude Ženba od Nikolaja Vasilieviča Gogoľa. Ako dodal, nikdy doteraz tento text neinscenoval a už ho ani viackrát nechce.
Komediálny príbeh o ťažkostiach s vydajom panny Agáty a ženbou starého mládenca Podkolesina upravil režisér na dnešok a v prvom rade sa sústredil na medzigeneračné vzťahy, na to, že dnešní mladí ľudia \"zbavujú sa nielen nábytku, ale aj svojich najbližších\". Ako dodal, vzniká množstvo komediálnych situácií, ale možno i taký trochu trpký moment, presne v štýle Gogoľovho smiechu cez slzy. \"Ako keby sme nechceli prijať to, že aj minulosť je súčasťou našej prítomnosti, \" podčiarkol.
Predstavenie trvá necelé tri hodiny a prvé ohlasy sú pre Sprušanského priaznivé - divák sa nenudí. Verí, že to tak bude aj pri reprízach.
Z mladej hereckej generácie účinkuje v inscenácii Boris Srník, pre ktorého je to tretia postava od nástupu do angažmán v DJZ. Potešilo ho, že každá doteraz bola iná, najnovšia je výrazne negatívna. Dal si poradiť v rôznych situáciách od režiséra aj starších kolegov. \"Mal som problémy s niektorými scénami, napr. keď nadávam Stražanovi a on má slzy v očiach, \" poznamenal.
Scénu navrhla Diana Strauszová a kostýmy Dorota Cigánková, obe ako hosťujúce. V hlavných úlohách sa predstavia Kveta a Jozef Stražanovci, ďalej hrajú Stanislava Pázmányová, Ľudmila Dutková, Dušan Brandy, Andrej Šilan, Peter Lejko a Peter Krivý.
V súčasnej 65. sezóne DJZ je Ženba v poradí druhou premiérou a v celej histórii 728. premiérou. Ženbu v DJZ hrali ako 28. premiéru v roku 1946, ako 107. premiéru v roku 1952.
 

Vyberte región